LEERONDERHOUD

BURKELY LEERONDERHOUD

Gefeliciteerd met de aankoop van jouw unieke BURKELY tas! Onze tassen worden duurzaam en humaan gemaakt van hoogwaardige kwaliteit huiden. Wij vinden het belangrijk om op deze manier een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Onze producten kunnen op deze manier bij goed gebruik jarenlang meegaan, waarbij de tas meer zal gaan leven en karakter zal krijgen met elke ervaring. Goed onderhoud hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn of veel tijd te kosten. Wij leggen je daarover graag het een en ander uit.

//burkely.nl/wp-content/uploads/2020/04/Burkely-NOOS-2422-1.jpg
Wax leer

VOORZORG EN ONDERHOUD

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Leer blijft een natuurproduct dat, net als jouw eigen huid, reageert op factoren als (zon-)licht, water en vuil. Voordat je de tas in gebruik neemt, raden wij aan om deze op 30 cm afstand in te sprayen met een water- en vuilafstotende spray en de tas vervolgens 30 minuten te laten drogen. Investeer daarbij in goede onderhoudsproducten zoals bijvoorbeeld de Collonil Carbon Wax spray voor glad, gepigmenteerd en waxleer, of de Collonil Carbon Pro spray voor suède en nubuck. Deze sprays zullen de schade beperken, maar niet 100% beschermen. Probeer daarom het gebruik van je tas in de regen te beperken, omdat dit kleine sporen in het leer achter kan laten. Mocht je tas toch nat zijn geworden, laat het dan natuurlijk drogen en gebruik nooit een verwarming of  föhn aangezien dit het leer kan uitdrogen. Als je je aankoop voor langere tijd wilt opbergen, kun je dat het beste doen in een katoenen tas. Stop je tas niet in een plastic zak. Leer is een natuurproduct en moet kunnen ademen. Vul de tas op met oude kranten zodat het de vorm behoudt.

//burkely.nl/wp-content/uploads/2018/11/Leeronderhoud-6.jpg

Smooth leather

VERZORGING

Wij zijn van mening dat leer mooier wordt naarmate het meer in gebruik wordt genomen. Mocht je het leer en/of gebruikssporen toch willen verzorgen dan kun je dat bij gepigmenteerd, glad- en waxleer de Collonil 1909 Wax Leather aanbrengen met een droge doek of borstel. De Collonil 1909 Wax Leather werkt ook reinigend en is in een neutrale kleur te verkrijgen. Vlekken kunnen extra worden aangestipt, maar zorg er altijd voor dat het gehele vlak wordt behandeld. Suède en Nubuck kunnen verzorgd worden met Collonil Nubuck + Textile Classic wat kleurpigment bevat om het leer op te frissen. Let hierbij wel op dat de kleur iets kan afwijken van het origineel en zou kunnen afgeven. Spray het product lichtjes op de tas, waarna je het nog op zou kunnen borstelen met een suède borstel.

//burkely.nl/wp-content/uploads/2018/11/Leeronderhoud-7.jpg

Buffed leather

VLEKKEN VERWIJDEREN

Is er iets over je tas gemorst? Dan kun je deze het beste verwijderen door de gemorste substantie meteen weg te deppen met een tissue of schone katoenen doek. Bij gepigmenteerd leer kun je eventueel een vochtige doek gebruiken als de vlek alsnog niet weg gaat. Bij waxleer trekken vet-, olie- en vochtvlekken geleidelijk weg. Vind je de vlek toch te storend, dan kan de Collonil Clean & Care Classic helpen de zichtbaarheid te verminderen. Het is van belang om de tas daarna opnieuw te behandelen met de Collonil Carbon Wax spray, zodat het leer weer beschermd is tegen vocht en vuil. Wees voorzichtig bij het verwijderen van vlekken op suède en nubuck; en beperk je tot het wegdeppen van substanties. Omdat dit kwetsbare leersoorten zijn, raden wij aan deze niet te bevochtigen met water of andere verzorgings- of onderhoudsproducten. Deze zouden vlekken zelfs kunnen verergeren. Wanneer de vlek ernstig is en niet te verwijderen lijkt, neem dan gerust contact met ons op voor verder advies.

//burkely.nl/wp-content/uploads/2018/11/Leeronderhoud-8.jpg

Pigmented leather

LEERSOORT HERKENNEN

Investeer voor een lange levensduur van je tas in goede onderhouds- en verzorgingsproducten. Welk product je het beste kan gebruiken, hangt af van het leersoort. Het leersoort van jouw BURKELY tas kun je voor de voorradige collecties te allen tijde vinden op onze website. Mocht jouw product hier niet meer tussen staan of twijfel je toch nog? Dan kun je met twee kleine stapjes het leer gemakkelijk testen.

 

Maak een vinger nat en druk deze 5 -7 seconden al draaiend op één plek in het leer. Je ziet dan in de meeste gevallen dat deze plek iets donkerder wordt door het vocht. Is deze donkere plek na ongeveer 10 seconden niet meer zichtbaar? Dan heeft het leer een gedekverfde finish, waarbij wij spreken van gepigmenteerd leer. Door deze manier van verven, zijn natuurlijke oneffenheden minder zichtbaar en is het leer goed beschermd tegen invloeden van buitenaf. Deze leersoort is zeer gebruiks- en onderhoudsvriendelijk en heeft weinig zorg nodig. Bij twijfel, kun je als tweede test voorzichtig met je nagel op een onopvallende plek in het leer krassen. Als er geen kras zichtbaar blijft, dan kun je er zeker van zijn dat het leer gepigmenteerd is.

Als bij de eerste test de natte donkere plek na 10 seconden wel nog (deels) zichtbaar is, spreken wij van vat-geverfd leer waarbij het leer doordrenkt is met kleurstof en de oppervlakte niet gefinished is met een gepigmenteerde laag. Wanneer bij de tweede test de kras ook waarneembaar blijft, dan is het vat-geverfde leer afgewerkt met een wax en/of olielaag. Ofwel: waxleer. Vaak heeft dit leer een mooie natuurlijke en soms wat robuustere uitstraling met kleurschakeringen. Het leer heeft door deze manier van inverven geen beschermlaag, waardoor een goede verzorging extra belangrijk is.

Wanneer de gemaakte kras minimaal zichtbaar is, het leer egaal van kleur is en glad aanvoelt, dan spreken wij van een glad leer. Deze leersoort is, net als waxleer, in een verfvat geweest waardoor natuurlijke kleurschakkeringen zichtbaar zijn. Het verschil met waxleer is echter dat glad leer een vaak glanzende finishlaag heeft.

Vertoont het open leder geen gladde, maar juist een veloursachtig effect, dan spreken wij van geschuurd leer. Voorbeelden hiervan zijn nubuck en suède. Door de open structuur, kan vuil, vet en vocht sneller in het leer trekken. Een goede bescherming is daarom erg belangrijk. Let daarbij ook goed op het juiste gebruik van de producten, want ook verkeerd gebruik van onderhouds- en verzorgingsproducten kan vlekken veroorzaken.

Ten slotte is er nog hair-on, waarbij de vacht van het dier duidelijk te zien is. Hier raden wij juist geen verzorging aan.

//burkely.nl/wp-content/uploads/2018/11/Leeronderhoud-9-1.jpg

Hair-on