Leer onderhoud

BURKELY leer onderhoud

Onze tassen worden op een duurzame en humane manier gemaakt, van hoogwaardige kwaliteit leer. Dit zijn huiden die enkel een bijproduct zijn van de zuivel- en voedselindustrie. Er worden dus geen dieren geslacht voor de productie van onze tassen. Wij hechtten hier enorm veel waarde aan, omdat wij op deze manier een steentje bijdragen aan een betere wereld en onze ecologische voetafdruk verkleinen.

Leer is een natuurproduct, waardoor geen enkele tas exact hetzelfde is en alleen maar mooier en persoonlijker wordt door gebruik. Zo krijgt het karakter bij elke ervaring en gaat hij bij goed gebruik jarenlang mee! Goed onderhoud van de tassen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn of veel tijd te kosten. Wij leggen je hier daarover graag het een en ander uit.

//burkely.nl/wp-content/uploads/2020/04/Burkely-NOOS-2422-1.jpg
Waxleer

Leersoort herkennen

Investeer voor een langere levensduur van je tas in goede onderhouds- en verzorgingsproducten. Welk product je het beste kan gebruiken, hangt af van de leersoort. De leersoort jouw BURKELY tas kun eenvoudig vinden bij de productspecificaties op onze website. Mocht jouw product hier niet meer tussen staan of twijfel je nog? Dan kan je in twee eenvoudige stappen het leer gemakkelijk testen.

Maak een vinger nat en druk deze 5-7 seconden al draaiend op één plek op het leer. Je ziet dan in de meeste gevallen dat deze plek iets donkerder wordt door het vocht. Is deze donkere plek na ongeveer 10 seconden niet meer zichtbaar? Dan heeft het leer een gedekverfde finish. Wij spreken daarbij van gepigmenteerd leer. Door deze manier van verven, zijn natuurlijke oneffenheden minder zichtbaar en is het leer goed beschermd tegen invloeden van buitenaf. Deze leersoort is zeer gebruiks- en onderhoudsvriendelijk en heeft weinig zorg nodig. Bij twijfel, kun je als tweede test voorzichtig met je nagel op een onopvallende plek in het leer krassen. Als er geen kras zichtbaar blijft, dan weet je zeker dat het leer gepigmenteerd is.

Wanneer bij de eerste test de natte, donkere plek na 10 seconden nog wel (deels) zichtbaar is, spreken wij van vat-geverfd leer. Hierbij is het leer doordrenkt met kleurstof en is de oppervlakte niet gefinisht met een gepigmenteerde laag. Als bij de tweede test de kras ook waarneembaar blijft, dan is het vat-geverfde leer afgewerkt met een wax en/of olielaag. In dat geval is het een waxleer. Vaak heeft dit keer een mooie, natuurlijke en soms wat robuuste uitstraling met kleurschakeringen. Het leer heeft door deze manier van inverven geen beschermlaag, waardoor een goede verzorging extra belangrijk is.

Wanneer de natte vlek niet meer zichtbaar is, de gemaakte kras minimaal zichtbaar is en het leer egaal van kleur is en glad aanvoelt, spreken wij van glad leer. Deze leersoort is, net als waxleer, in een verfvat geweest waardoor natuurlijke kleurschakeringen zichtbaar worden. Het verschil met een waxleer, is dat glad leer vaak een glanzende finishlaag heeft en waxleer niet.Vertoont het open leer geen gladde, maar juist een veloursachtig effect, dan spreken wij van geschuurd leer. Voorbeelden hiervan zijn hunter, nubuck en suède. Door de open structuur kan vuil, vet en vocht sneller in het leer trekken. Een goede bescherming is daarom erg belangrijk. Hierbij is het ook van belang dat de juiste verzorgings- en onderhoudsmiddelen gebruikt worden, want ook verkeerde producten kunnen vlekken veroorzaken.

Ten slotte is er nog hair-on leer, waarbij de vacht van het dier duidelijk te zien is. Dit is een leersoort die moeilijk te behandelen is, doordat de haartjes een beschermlaag vormen voor het leer. Het is dus niet nodig dit leer te behandelen.

De enige uitzondering binnen onze leersoorten, is voor het Weatherproof leer. Dit leer is gebruikt in onze Rain Riley collectie en kan wel tot 90 minuten tegen water. In principe is dit leer al behandeld, waardoor het geen extra onderhoudsproducten nodig heeft om mooi en vuilvrij te blijven. Wanneer je toch extra bescherming wilt toevoegen, gebruik dan Colonil Carbon Pro of Natural Wax-free Waterproof Spray. Gebruik in ieder geval geen onderhoudsmiddelen op basis van wax of andere vettige substanties, omdat dit juist vlekken kan veroorzaken.

Om duidelijk te maken met welke producten de overige leersoorten behandeld mogen worden, hebben we dit in onderstaande tabel overzichtelijk gemaakt. Meer informatie over het behandelen van het leer is te vinden bij verzorging en onderhoud.

Leernaam Leersoort Onderhoud
Savage, IB-print Gepigmenteerd leer Collonil Carbon Wax spray en/of Collonil 1909 Wax Leather
Soft Hunter, Washed leather, Reza VT, Desert, Antique vintage, Tasco VT Waxleer Collonil Carbon Wax spray en/of Collonil 1909 Wax Leather
DDDM, Mirabel Glad leer Collonil Carbon Wax spray en/of Collonil 1909 Wax Leather
DDDM+Suede, Hunter, Nubuck Geschuurd leer Collonil Nubuck + Textile Classic
IB Hair-on Hair-on Geen onderhoudsmogelijkheden
//burkely.nl/wp-content/uploads/2018/11/Leeronderhoud-6.jpg

Glad leer

Voorzorg en onderhoud 

Leer blijft een natuurproduct dat, net als jouw eigen huid, reageert op factoren als (zon-)licht, water en vuil. Voordat je de tas in gebruik neemt, raden wij aan om deze te behandelen met een water- en vuilafstotende spray. Het is hierbij van belang dat je investeert in goede verzorgings- en onderhoudsproducten, zoals bijvoorbeeld de producten van Collonil.

 

Wanneer je tas van glad leer, gepigmenteerd leer of waxleer is, raden wij aan de Collonil Carbon Wax spray te gebruiken. Spray in dat geval het product op 30 centimeter afstand op de tas en laat deze vervolgens 30 minuten drogen. Wanneer je tas van geschuurd leer is, raden we de Collonil Carbon Pro spray aan. De behandelmethode voor deze leersoort is gelijk, dus ook op 30 centimeter afstand sprayen en 30 minuten laten drogen.

 

Let echter wel op, deze sprays zullen de schade beperken, maar niet 100% beschermen. Probeer daarom het gebruik van je tas in de regen te beperken, omdat dit kleine sporen in het leer achter kan laten. Mocht je tas toch nat zijn geworden, laat het dan op een natuurlijke manier drogen. Gebruik nooit een verwarming of föhn, aangezien dit het leer kan uitdrogen. Wil je de tas voor een langere tijd opbergen, gebruik dan een katoenen tas en geen plastic zak. Leer is een natuurproduct en moet kunnen ademen. Om de vorm te behouden kan je de tas het beste opvullen met kranten, zo blijft deze ook het langst mooi ondanks dat het opgeborgen wordt.

 

We zijn daarnaast natuurlijk van mening dat het leer mooier wordt naarmate het leer gebruikt wordt. Mocht je het leer en/of de gebruikssporten toch willen verzorgen, dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Wanneer je tas van gepigmenteerd leer, glad leer of waxleer is, raden wij aan gebruik te maken van de Collonil 1909 Wax Leather. Dit heeft niet alleen een reinigende werking, maar helpt ook de neutrale kleur van het leer te behouden. Vlekken kunnen extra worden aangestipt, maar zorg er altijd voor dat de gehele vlek behandeld wordt. Breng dit eenvoudig aan met een droge doek of borstel totdat het product is opgenomen in het leer.

 

Geschuurd leer, zoals suède en nubuck, kunnen verzorgd worden met de Collonil Nubuck + Textile Classic. Dit bevat een kleurpigment wat het leer weer wat helpt opfrissen. Let er hierbij wel op dat de kleur iets af kan wijken van het origineel en dat het zou kunnen afgeven. Spray Collonil Nubuck + Textile Classic lichtjes op de tas, waarna je het nog zou kunnen borstelen met een suède borstel.

//burkely.nl/wp-content/uploads/2018/11/Leeronderhoud-7.jpg

Geschuurd leer

Verzorging

Wij zijn van mening dat leer mooier wordt naarmate het meer in gebruik wordt genomen. Mocht je het leer en/of gebruikssporen toch willen verzorgen dan kun je dat bij gepigmenteerd, glad- en waxleer de Collonil 1909 Wax Leather aanbrengen met een droge doek of borstel. De Collonil 1909 Wax Leather werkt ook reinigend en is in een neutrale kleur te verkrijgen. Vlekken kunnen extra worden aangestipt, maar zorg er altijd voor dat het gehele vlak wordt behandeld. Suède en Nubuck kunnen verzorgd worden met Collonil Nubuck + Textile Classic wat kleurpigment bevat om het leer op te frissen. Let hierbij wel op dat de kleur iets kan afwijken van het origineel en zou kunnen afgeven. Spray het product lichtjes op de tas, waarna je het nog op zou kunnen borstelen met een suède borstel.

//burkely.nl/wp-content/uploads/2018/11/Leeronderhoud-8.jpg

Gepigmenteerd leer

Vlekken verwijderen

Is er iets op de tas gemorst? Dan kan je vlekken het best verwijderen door de gemorste substantie meteen weg te deppen met een tissue of schone katoenen doek. Ga niet wrijven, want dan heb je kans dat de vlek in het leer gewreven wordt.

 

Bij gepigmenteerd leer is het mogelijk een vochtige doek te gebruiken wanneer de vlek nog niet weggaat. Bij waxleer trekken vet-, olie- en vochtvlekken geleidelijk weg. Vind je de vlek toch te storend? Dan kan de Collonil Clean & Care Classic helpen de zichtbaarheid te verminderen. Het is van belang om de tas daarna opnieuw te behandelen met de Collonil Carbon Wax Spray, zodat het leer weer beschermd is tegen vocht en vuil.

 

Wees voorzichtig bij het verwijderen van vlekken op suède, nubuck en geschuurd leer en beperk je tot het wegdeppen van de substanties. Dit zijn namelijk kwetsbare leersoorten, dus wij raden het niet aan om met water of andere verzorgingsproducten de tas te behandelen. Deze zouden vlekken zelfs kunnen verergeren. Wanneer de vlek ernstig is en niet te verwijderen lijkt, neem dan gerust contact met ons op voor verder advies.

//burkely.nl/wp-content/uploads/2018/11/Leeronderhoud-9-1.jpg

Hair-on